• Huvudmeny

Sagobygden­–Berättarnätet Kronoberg

I Sagobygden, som innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner, berättas fortfarande om trollträd, trollens julafton, bortbytingar och spöken.

Område: Berättande, Framträdanden, Metodiska exempel

Namn: Sagobygden – Berättarnätet Kronoberg

Anmält datum: 2015-05-26

Geografiskt läge: Kronobergs län

Sagomuseet i Ljungby.

Sagomuseet i Ljungby. Foto: Sagomuseet

Beskrivning

Sägendiktningen sprids oftast från mun till mun genom möten mellan människor. Det sker från generation till generation, via föreningar, hembygdsföreningar, museer, genom skolan och via den digitala världen som har skapat nya arenor för berättande i tal och bild. Den geografiska spridningen av sägnerna i sig varierar, vissa finns över hela Sverige medan andra har en mer lokal eller regional utbredning, ofta kopplade till olika platser i landskapet. I Sagobygden, som innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner, lever det äldre sägenberättandet ännu kvar. Här berättas fortfarande om trollträd, trollens julafton, bortbytingar, spöken, riddare, jättar, näcken och mycket mer.

Barngrupp.

Foto. Sagomuseet

Den verksamhet som fått namnet Sagobygden drivs av föreningen Berättarnätet Kronoberg. Föreningen vill medverka till att den muntliga berättartraditionen lever vidare, bland annat genom att förmedla kunskap om folkdiktens sagor och sägner, och genom att lyfta fram människors egna berättelser. Det gäller såväl barn och ungdomar som vuxna. Föreningen bedriver även forskning, utbildning och arkivering. Materialet från Kronobergs län hör till de största, tidigaste och kvalitativt mest högtstående samlingarna av 1800-talsfolklore som finns i svenska arkiv.

I Sagobygdens och Berättarnätet Kronobergs verksamhet pågår hela tiden överföring av kunskap, och man värnar om bygdens berättartradition. I Sagobygden har man markerat cirka 80 så kallade sägenplatser i landskapet, och ordnar sägenresor med guidning. Andra aktiviteter är geocaching och appar som visar vägen till sagor och sägner. I Ljungby arrangeras en årligen återkommande berättarfestival, och där ligger också ett Sagomuseum. Sagomuseets driver en pedagogisk verksamhet i skolor och på museet samt genom berättarföreställningar och ”uthyrning” av berättare. Berättarnätet Kronoberg har även utvecklat appar som fungerar till Android, Iphone och mobil webb.

Berättarnätet Kronoberg har blivit utsedd till rådgivare för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Det är första gången som en svensk icke statlig kulturorganisation får en sådan ackreditering. Beslutet fattades under generalförsamlingens möte i Paris, den 2–4 juni 2014.

Kommentera artikeln
Vill du kommentera den här artikeln? Använd kontaktformuläret nedan.Uppdaterad 09 november 2021