• Huvudmeny

Lucia 2020

Isof gör nu en insamling av berättelser om luciafiranden 2020. Har ditt sätt att fira lucia varit annorlunda i år, eller precis som vanligt? Eller uppmärksammade du inte lucia över huvud taget? Dela gärna med dig i enkäten nedan.

Luciakrona med levande ljus.

I Isofs arkivsamlingar finns tiotusentals berättelser om hur lucia firats i Sverige genom tiderna. Berättelserna är resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera årets högtider. Samlingarna erbjuder forskare och allmänheten en unik möjlighet att undersöka och ta del av traditionerna och deras förändring, från 1800-talets allmogesamhälle fram till idag.

Tack vare tidigare dokumentationer är det möjligt att undersöka hur årets högtider firats under olika typer av kriser, men också hur de förändrats under dessa ovanliga tider, till exempel under första och andra världskriget. Nu vill vi som ett led i detta långsiktiga arbete även dokumentera årets luciafirande. Insamlingen är ett led i vårt arbete att för framtiden dokumentera livet i Sverige under 2020, ett år som i mångt och mycket präglats av den pågående pandemin.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.


Uppdaterad 09 november 2021

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Kontakt


Fredrik Skott

Telefon: 073-558 60 84

E-post: Fredrik Skott

 

Tommy Kuusela

Telefon: 073-558 60 61

E-post: Tommy Kuusela

Fotografier

Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Skicka dem via e-postadressen nedan. Glöm inte att skriva vem som är fotograf och att ange om arkivets användare får publicera bilden.

E-post: folkminnen@isof.se