• Huvudmeny

Jul- och nyårsdagbok 2020

Välkommen att delta i vår webbfrågelista om jul och nyår 2020.

Ljusslinga i en grön barrväxt.

I Isofs arkivsamlingar finns tiotusentals berättelser om hur jul firats i Sverige genom tiderna. Berättelserna är resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera årets högtider. Samlingarna erbjuder forskare och allmänhet möjlighet att undersöka och ta del av traditionerna och deras förändring, från 1800-talets allmogesamhälle fram till i dag.

Tack vare tidigare dokumentationer är det möjligt att undersöka hur årets högtider firats, men också förändrats, under olika typer av kriser, till exempel under första och andra världskriget. Nu vill vi som ett led i detta långsiktiga arbete även dokumentera julfirandet 2020, ett år som i mångt och mycket präglats av den pågående pandemin. Tidigare i år har vi skickat ut frågelistor om student- och luciafiranden.

Nu ber vi dig i stället att skriva en jul- och nyårsdagbok. Du kan föra en dagbok dag för dag eller välja ut någon eller några särskilda dagar att skriva om. Vill du skriva för hand, i ett e-post- eller ordbehandlingsprogram och sedan skicka dagboken till oss går det utmärkt (se e-postadress och postadress till höger). Du kan också använda dig av enkätfunktionen nedan och då skriva om en dag i taget – självklart kan du då besöka sidan och fylla i formuläret flera gånger under jul- och nyårshelgerna!

Vad du ska skriva om bestämmer du – det är ju din dagbok! Du kan beskriva vad du gjort, vilka du träffat eller varit i kontakt med, om arbete eller ledighet, vad du ätit och druckit, läst, sett eller lyssnat på, vad du unnat dig eller fått avstå, vad du oroar dig för, gläds åt eller drömmer om inför framtiden. Var allt som vanligt eller har pandemin påverkat firandet? Tänk att du skriver för framtida generationer – vad vill du att de ska veta om hur det kunde vara att fira jul år 2020?

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.
Uppdaterad 09 november 2021

Vi hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen.

Läs mer

Kontakt


Fredrik Skott

E-post: fredrik.skott@isof.se

Tommy Kuusela

E-post:

tommy.kuusela@isof.se

Fotografier

Vi tar också gärna emot fotografier. Skicka dessa i så fall per post eller e-post, ange fotografens namn och om institutet och dess besökare får använda sig av bilderna.

E-post: folkminnen@isof.se

Skriftligt material kan skickas till:

Institutet för språk och folkminnen
Vallgatan 22
411 16 Göteborg